Подхранват птиците в Добрич с 800 килограма слънчоглед през зимата

Мисия Добрич

22-12-2013, 14:54

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Семената са осигурени от БДЗП

Българското дружество за защита на птиците осигури близо 800 килограма слънчогледово семе за зимното подхранване на дивите птици в Добрич, съобщи доброволецът от БДЗП Цвета Нешева, цитирана от БТА.

Слънчогледът е дарение от зърнопроизводители, като част отсемето е набавено по време на международния панаир "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич.

Щом завали сняг, хранилките в градския парк "Свети Георги", Центъра за защита на природата и животните, етнографския комплекс "Старият Добрич", както и в дворовете на детски градини и училища ще бъдат заредени със семена, каза Цвета Нешева.

Най-лакоми са големият синигер, планинската чинка, зелениката и най-вече домашното и полското врабче, за които все по-трудно ще бъде да намират семена под снежната покривка.

БДЗП ще нахрани птиците през зимата и с 30 килограма фъстъци, които са голям деликатес особено за сирийския кълвач и сойката, каза Нешева.

През януари природолюбители ще наблюдават птиците от дървеното укритие, изградено в зоопарка от БДЗП.

Подготвят се информационни табла за съоръжението, така че хората да узнаят повече за най-често срещаните птици в региона. В началото на новата година ще има и фотодни за най-хубава снимка на птица, направена от укритието през зимата.