Бивш миньор отваря къщата си за сирийски бежанци

Прави добро за вътрешно удовлетворение

Прави добро, не за мерси, а за вътрешно удовлетворение. Ние така сме научени. Имаме даже силата да не ни кажат едно“мерси“, казва бившият миньор.
"Доброто е основа на живота. Доброто е почва на живота и същевременно – негова храна. Само Доброто може да подкрепи живота, само Доброто може да го подхрани."
Доброто е сила, която всеки човек има в себе си. Доказателство за това е делото на старозагореца Борис Лисичков. Бившият миньор, по настоящем пенсионер, предлага къщата си вгр. Мъглиж на сирийски бежанци.
След като е гледал десетки репортажи от бежанските центрове, как майки с деца живеят в нечовешки условия, на палатки посред зима и връщайки се в спомените си от казармата, когато самият той е живял на палатка в студовете, взима мигновено решението да си дари къщата.
Само който не е живял на палатка, той не знае. Особено в тези сурови зими, които стават по поречието на Дунав, казва мъжът.
Имотът na Лисичков се намира в центъра на китното подбалканско градче. Изискванията, които има, са единствено да са сериозни хора, които да уважават имота като свой собствен дом.
Само на метри от къщата има училище и детска градина, в които децата на бежанците могат да се обучават и да бъдат възпитавани.
По думите на човека с голямо сърце липсата на доброта у хората се дължи на това, че са станали много по-изнервени от живота, но пък вярва, че все още не е изчезнало напълно това качество у българина.
Мъжът се надява, че няма да е единственият човек, дарил покрив и топлина на сирийски бежанци.