Неочаквано! След 2 г. застой има експертиза за смърт на родилка

На 14 януари преди 6 години Полина ражда момиченце, майката и бебето са изписани в добро здраве, но дни по-късно състоянието на младата жена се влошава

Има шанс съдебното дело за смъртта на 23-годишната родилка Полина Димова най-сетне да стигне до решение поне на първа инстанция, съобщи „24 часа”.

След няколко неуспешни опита да намери акушер-гинеколози, които да влязат в състава на петорната медицинска експертиза, съдебният състав, председателстван от Стефан Стойков, беше решил да иска съдействие и бюджет за международна експертиза.

Неочаквано последният опит да се открият родни специалисти е дал резултат. В експертизата са се включили двама акушер-гинеколози от УМБАЛ - Плевен, документацията по делото им е изпратена и се очаква днес заключението на петорната експертиза да пристигне в Бургас.

По закон това трябва да стане най-късно седмица преди датата на поредното заседание, за да могат страните да се запознаят с резултатите. Делото за Полина Димова е включено в януарския график на съда – насрочено е за 20-ти.

На 14 януари преди 6 години Полина ражда момиченце, майката и бебето са изписани в добро здраве, но дни по-късно младата жена се влошава.

Вдига температура, изписват й антибиотици, временно се стабилизира, но после пак се влошава. Минава през няколко лекарски консултации. Никой не открива нищо тревожно. На 1 февруари в шокова зала родилката е прегледана от д-р Лъчезар Атанасов, който иска консултация с друг хирург - Александър Маджуров.

Той не открива основания за оперативна намеса. Преценя, че са необходими допълнителни консултации с гинеколог и терапевт. Полина се прибира у дома, но на следващия ден се връща в още по-тежко състояние. Поема я екип от хирурзи и гинеколози, сред които д-р Добрева и д-р Драгнева. Поставената диагнозата е перитонит и сепсис. Извършените интервенции не я спасяват.

Издъхва в реанимация на бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Обвиняеми за смърт по непредпазливост заради немарливо отношение към професионалните им ангажименти са трима лекари -  д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

По делото има една експертиза, но съдът прецени, че е необходимо и друго мнение. Цели две години продължиха усилията да бъдат намерени експерти след масовите откази на специалисти от различни болници. Съдия Стойков дори призова прокуратурата да се намеси и изясни на какво се дължи нежеланието на експертите да се ангажират с този случай.