Съдът даде зелена светлина за регионалното депо край Ямбол

Жалбата на сдружение "Движение с екологична насоченост" бе отхвърлена

Върховният административен съд излезе с окончателно решение в полза на община Ямбол и проекта за регионално депо за неопасни отпадъци.

С произнасянето си на 13 януари 2014 година 5-членен състав на ВАС отхвърли жалбата на сдружение "Движение с екологична насоченост", с която де факто се блокираше стартирането на проекта.

"Това беше справедливо решение, което очаквахме и бяхме убедени, че ще се случи. Формалният опит на тази организация да провали строителството на новото депо в крайна сметка срещна аргументите на върховните съдии", коментира кметът на Ямбол Георги Славов. "Развръзката по делото подкрепя това, което многократно съм казвал - че въпросната организация действа изключително и само като група за натиск, за политически рекет и насаждане напрежение сред хората в Ямбол и околноста.

Гражданите на Ямбол изпитаха на гърба си ефекта от тяхната активност и през 2013 година, а и сега през 2014 плащаме 1 милион лева отчисления за това, че нямаме съвременно депо", заяви градоначалникът Георги Славов. Остава да минат няколко съгласувателни процедури, които са почти изцяло в компетенциите на Министерството на земеделието, на областна администрация Ямбол и на община Тунджа. Регионалното депо край Ямбол ще събира боклуците от Сливен, Ямбол и още три общини в двете области./Източник: Стандартнюз