Дерайлирало правосъдие

Безнаказаността и липсата на контрол превръщат пътуването с влак в руска рулетка

Поредният абсурд се разигра в България през изминалата седмица. Само щастлива случайност размина страната ни с огромна трагедия, след като товарен влак с празни цистерни дерайлира край Мусачево. За щастие пострадали при инцидента няма.

По-късно стана ясно, че причината за катастрофата е, че са били откраднати крепежните елементи в междугарието Яна – Мусачево. Липсвали са около 170 метра по дължина в едната посока или общо около 340 метра в двете. Товарният влак е заминал преди три дни за гара „Кремиковци”, с цистерни, пълни с газ. Там е разтоварил, и на връщане, в нощните часове между петък и събота, е дерайлирал с 18 вагона композиция, като първите седем са се преобърнали.
Директорът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев обясни, че поради откраднатите елементи линията се е отделила, както и траверсите, и влакът е дерайлирал. Машинистът е карал с около 35 км/ч при разрешени за участъка 50 км/ч.
„Хубавото в тази ситуация е, че цистерните не са били пълни, но ако бяха, не се знае какво щеше да се случи", коментира той. "Това, ако беше един пътнически влак, виждате какви последици можеше да има. Добре, че това е товарен влак и ние до няколко дни ще възстановим движението", посочи инж. Ламбрев. Като "чист терористичен акт" пък окачестви случилото се министърът на транспорта Данаил Папазов.
"Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране", посочи той като допълни, че жп кражбите са ежедневие. Щетите по спасителната операция са за над 300 000 лева.

Безспорно най-радостното в случая е, че инцидентът се размина без пострадали. Немислимо е да си представим каква трагедия би могла да стане, ако влакът наистина бе пътнически... Или ако цистерните, които е превозвал, са били пълни... А ако превозваха опасни химикали...

За всеки нормален човек е ясно, че тук не става въпрос за обикновена кражба. Защото всяко посегателство срещу инфраструктурата се заплаща скъпо и често отнема човешки животи. Затова е крайно време властта да си свърши работата и не само да приеме закон, според който посегателствата срещу инфраструктурата да се третират като тежко престъпление, но и да се направи повече за разкриването на тези престъпления. Тук министър Папазов е прав – кражбата на елементи от железопътната инфраструктура си е чист тероризъм. Въпросът е: ще открият ли виновните за това властите и ще приложат ли закона в цялата му строгост?

Защото набезите срещу БДЖ и железопътната инфраструктура не са от вчера и е крайно време държавата да влезе в ролята си и да озапти крадците. А положението в България напоследък става все по-абсурдно. Изглежда изключително нелепо да командироваш хиляди полицаи от цялата страна, които да струпаш в центъра на София да охраняват сградата на парламента, дори когато там няма заседания и тя е празна, а в същото време да изоставиш провинцията на произвола на съдбата. Също като тези седем вагона, правосъдието в страната е дерайлирало. Въпросът е ще намерят ли сили тези, от които зависи прилагането на върховенството на закона, да го вкарат отново в коловоза на правовата държава? Защото липсата на правосъдие засяга всяка една сфера от живота на българина и може да доведе цялата страна до тежка катастрофа.