Бабини рецепти за болно дете

Какво да правим с подръчни средства при хрема, температура, кашлица или настинка

Бабините рецепти за болно дете понякога звучат странно, дори леко плашещо, но истината е, че те са универсално решение за лечение на различни болежки при по-малките. Ако не искате да ползвате антибиотици, пробвайте някои от здравните рецепти на баба.

Хубавото на бабините рецепти е, че разчитат изцяло на природни методи и средства за лечение, като по този начин елиминират необходимостта от даване на антибиотик и така няма опасност имунната система на детето да привикне към някои лекарства. Избрахме някои популярни и изпитани рецепти на баба за болно дете.

Когато детето има хрема:

Настъргвате една глава лук и я прецеждате в марля. Колкото е сокът от зеленчука, толкова гореща вода добавяте към него. От разтвора се капва по една капка във всяка ноздра. В началото може да щипе силно, но хремата изчезва до 2-3 дни.

Другият вариант е да замените лучените капки с лимонов сок – има съшият ефект и действа безотказно.

Третият вариант е да си направите сами капки за нос. Слагате 500мл вода да ври за около 3-4мин. И добавяте към нея 1 кафена лъжица готварска сол. Оставяте разтвора да изстине и капвате по 2-3 капки във всяка ноздра. Капките за нос са годни 24 часа.

Когато детето има висока температура:

За висока температура говорим, когато живакът на термометъра мине 38 градуса. В такива случаи трябва да се вземат бързи мерки. Най-разпространената и позната бабешка рецепта е поставянето на напоена кърпа с оцет върху челото на детето. Компресите се сменят, когато кърпата започне да изсъхва.

Другият вариант е да настържете суров картоф и да го увиете в памучна кърпа, която да държите на челото на болното дете. Някои пък мажат ходилата с разбит белтък, за да свалят температурата.

Възможно е да направите и студен компрес на детето. За целта трябва да намокрите памучна кърпа или чаршаф с хладка вода и да увиете с тях краката от коляното до петите. Горната част на тялото също трябва да е покрита, но със суха кърпа. Оставяте така 10 минути и сменяте компреса. Процедурата не е препоръчителна, ако детето има треска или когато петите му са студени.

Когато детето има кашлица

В случай на болно гърло, възпалени дихателни пътища, суха и дразнеща кашлица, бабините рецепти препоръчват да се правят сгряващи компреси (но сами при условие, че детето няма температура). Най-използваният метод е намазването на гърдите на детето с мед, ракия или свинска мас и покриването им с надупчен вестник. За да не бъде хартията прекалено твърда и дразнеща, може предварително да намачкате вестника.

За да облекчите болките в гърлото, направете компрес с извара. Върху кърпа за лице сложете леко затоплена извара. Сложете кърпата върху вълнен шал и увийте около шията на детето.

В случай на настинка

Когато детето е настинало, бабините рецепти съветват да го загреете, като накиснете краката на детето в гореща вода, в която има разтворена малко морска сол. След това бързо се обуват дебели чорапи и детето се слага да лежи завито.

Когато детето има разстройство

Бабините рецепти казват, че компотът от дренки е безотказен метод, когато детето се оплаква от разстроен стомах. Другата възможност е да му направите чай от клонки на синчец. За целта в 1 кафена чаша с гореща вода се слагат 2 сухи клонки от билката. Когато чаят изстине, дайте на детето 3с.л. от него. Не прекалявайте с дозата, защото билката е силна и може да предизвика обратен ефект.

Когато детето се оплаква от болно ухо

Отитът при децата е често срещано явление. Може да успокоите болното ухо като направите компрес от намачкан горещ картоф, увит в тензух или марля. Поставете компреса до болното място и го дръжте така, докато изстине. Другата използвана бабешка рецепта включва настъргването на две скилидки чесън, които се увиват в марля или памук и се поставят в болното ухо, без да се пристискат много навътре./Източник: rozali.com