Учeник погуби самотен съсед и отиде на училище

Пенсионерът Георги Ангелов издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма

Деветокласник е задържан за убийството на самотен съсед в сливенското с. Драгоданово. От полицията в Сливен съобщиха, че тялото на 74-годишния дядо е намерено пред дома му около 14 ч в петък, пише "Труд".

Пенсионерът Георги Ангелов издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма. Извършителят е 16-годишен ученик в Професионалната гимназия по механотехника в Сливен, казаха полицаи. Наше разследване установи, че след убийството той е отишъл на училище и изкарал няколко учебни часа. След задържането му 16-годишният убиец направил пълни самопризнания.

Оказало се, че в нощта срещу 17 януари в селото били нападнати и други самотни и безпомощни хора. Очевидци разпознали в нападателя момчето. След полунощ ученикът направил два опита да влезе в дома на друг самотен старец. При първия опит на успял. Стопанинът го усетил и когато нападателят пристигнал за втори път, дядото се обадил на комшия. Момчето чуло разговора и избягало. След това нахлуло в дома на семейство инвалиди. Старците се събудили от блъскането и шума, но нито можели, нито посмели да помръднат. От дома им ученикът откраднал три бутилки олио и чифт маратонки. С плячката минал покрай къщата на дядо Георги. Момчето взело кол и се върнало в дома на съседа си. Без да му мигне окото, ударил силно комшията си по главата и му взел пенсията.

После се прибрал и поспал. В 8 часа сутринта бил в гимназията в Сливен за първия учебен час.

"Аз бях в отпуска. Но в този ден отидох в училище по работа. Колегите ми съобщиха, че ученикът изкарал три учебни часа и четвъртия - до средата. След това отишъл при секретарката, за да вземе бележка, че редовно посещава училище", съобщи директорката Татяна Петкова.

Предната вечер майка му се обадила на класния му ръководител и се оплакала , че нямат никакви пари. Предния месец им спрели детските, защото синът направил 5 неизвинени отсъствия. Помолила се да му дадат бележка, че ходи на училище, за да я представят пред социалните.

"Този ученик наистина се старае да идва редовно. При нас е от няколко месеца. Няма оплаквания от него. Трудно ми е да повярвам, че е извършил такова тежко престъпление", заяви потресена директорката.

От кметството в Драгоданово съобщиха, че момчето е с много кримирегистрации, най-вече за кражби. Преди да отиде в гимназията по механотехника, бил в социално-педагогически интернат. Бащата напуснал семейството отдавна. Имал две сестри. За децата се грижела майката, която била безработна.

Убитият Георги Ангелов няма роднини. "Той е бивш чертожник. Последните години разви страхова невроза. Пазаруваше от съседно село, за да не го отровели тук. Странен, но добър човек. Живееше бедно, справяше си. Никой не заслужава да го застигне подобна участ", каза кметът Стойко Патарев. "Всички сме много разстроени и потресени от това жестоко убийство. Имаме много възрастни и все самотни хора. Започнаха да се събират по домовете, за да изкарат заедно нощта. От страх. Трагедия!", призна с огорчение кметът.