Почина художникът Ненко Токмакчиев, баща на Тончо Токмакчиев

Животът

20-01-2014, 15:51

Снимка:

община Бургас

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето най-доброто от вечните хитове на Гого от "Тоника"

Последно "Сбогом, приятелю" за Гого

Може да се простите с почетния бургазлия утре от 10.00 часа в Художествената галерия на ул. Александровска или от 11.30 часа в близката църква "Света Богородица"

Почетният гражданин на Бургас - известният художник Ненко Токмакчиев, почина на 83 години. 

"Бургас се разделя не само с един от най-добрите си художници - градът губи незаменим човек, известен със своята ерудиция и любовта си към изкуството във всичките му форми. Убеден съм, че произведенията му ще продължат още дълго да шестват из най-големите художествени галерии и да ни напомнят за него", каза кметът Димитър Николов.

Всеки, който желае може да се прости с Ненко Токмакчиев утре от 10.00 часа в Бургаска художествена галерия на "Александровска" или от 11.30 часа в църквата "Света Богородица".

Бащата на актьора Тончо Токмакчиев е сред най-известните бургаски художници. Той е завършил театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. - във Видинския драматичен театър.

След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в град Айтос. Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. Значими цикли в творчеството му са "Пристанища", "Корида", "Съединението на България".

Прави самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в чужбина: Алжир, Австрия, Сирия, Унгария и др. Картини на Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и галериите в страната.

През 1971 година е награден с орден "Кирил и Методий". От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас.

Екипът на BurgasUtre.bg поднася съболезнования на близките и приятелите на художника!