Изготвят нова ДНК експертиза по делото "Гранити" заради смърт на вещо лице

Съдебното заседание продължава на 17 и 18 февруари

Нова ДНК експертиза на убития шеф на фирма "Гранити" Стоян Стоянов ще бъде изготвена заради починал експерт, който работил по първата, постанови Бургаският окръжен съд.

Предвид смъртта на вещото лице адвокатите на подсъдимите поискаха да бъде назначен друг експерт, който да го замести, и след като се запознае с представеното заключение, да го потвърди или да го отхвърли в съдебно заседание.

Новата ДНК експертиза трябва да се изготви по писмени данни, използвани от вещото лице при изготвяне на първоначалната експертиза. Съдът изслуша общо 14 експерти, представили около 20  заключения по делото.

Сред тях бяха техническа експертиза, съдебно-медицинска експертиза за оглед и аутопсия на трупа, комплексна медицинска експертиза, техническо изследване на документи и ценни книжа, дактилоскопна експертиза, балистична експертиза, съдебно-медицинска експертиза на веществени доказателства, физико-химична експертиза, графическа експертиза, техническа експертиза на мобилни телефони и телефонна техника, техническа експертиза на компютърна техника, геодезична и картографска експертиза, съдебно-икономическа експертиза.

В съдебното заседание отново бе направено искане за изменение на мярката за неотклонение задържане под стража, наложена на Стоян Колев. Адвокатът му обоснова искането за по-лека мярка с това, че е надвишен разумният срок на задържане. Съдът обаче остана непреклонен. Неговото становище е, че задържането действително е за продължителен срок. В контекста на събраните по делото доказателства обаче и сочената от тях висока обществена опасност именно това е адекватната мярка за неотклонение. Съдебното заседание продължава на 17 и 18 февруари.