Протестът за Странджа- прикрита предизборна кампания на Зелените

ПП Зелените отново нагло заблуждават обществото

Публикуваме цялата позиция на ПП Партия на зелените без редакторска намеса.

Предизборната кампания на ПП „Зелените“ отново прикрита като граждански протест

Грубият натиск на политическа партия „Зелените“ и нейните креатури  „За да остане природа в България” и „Асоциация на парковете” срещу  една българска община, в този случай Царево, е  особено отвратителен на фона  на тоталната разруха, безработица , мизерия и демографски срив  в страната. Още повече, че  той се провежда от  хора и организации, спечелили  десетки милиони лева от нагласени  обществени поръчки за броене на птици,  делфини, лалугери и  червеногуши гъски. Заблуждаването на обществото за някакво желание за защита на природата е основен инструмент на тези организации.  Изпитан техен  приом  е да прикриват политическите си цели зад граждански позиции и протести. Цялата им яростна кампания е насочена срещу желанието на местната власт и на хората от община Царево чрез законен документ – Общо устройствен план да регламентират и да привлекат инвестиции за развитие на този район от Югоизточна България.

Регионът на Странджа е един от  най- обезлюдените  райони в България.  Дори скъпият проект на  Политбюро   на ЦК на БКП  „За ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от 4 и 5-ти функционален тип от граничните райони на Странджанско-Сакарския край „ не  помогна.  Демографският срив и упадъкът  днес са безусловни. Цеховете и заводи, построени  от  „Странджа- Сакар република на младостта“  са  превърнати в руини. Приемането на общи устройствени планове  е възможност  за  създаването на прозрачна, предвидима  среда за инвестиции.  Ето защо, всяка политическа  партия  и неправителствена организация  трябва да уважат  законосъобразните решения на местните власти   и тяхната инициатива  за самоуправление.

Общият устройствен план на Царево е напълно легитимен документ, приет от Общинския съвет.   Кампанията срещу  Царево и решението на ВАС е недопустима и непочтена , защото съгласно българското законодателство и  Орхунската конвенция  приетите общи устройствени планове на общините  са необжалваеми.  И това е напълно обяснимо, защото в противен случай, всеки  недобросъвестен  български гражданин или някоя от  3 5000 български НПО, могат да обжалват  тези планове и никъде  никога нищо да не се случи.  Нашето законодателство   предвижда  решенията за приемане на общи устройствени планове на  общините, гласувани от Общинските съвети, да са необжалваеми. Освен в Закона за устройство на територията тази разпоредба се съдържа и в  Специалния закон за Устройство на българското Черноморие . У нас съществува разделение на властите  и как ще се развива община Царево зависи от местната власт  и хората, които са я избрали.  Не е работа на политически партии и меркантилни зелени организации да използват желанието за развитието и просперитета на  общините за  политически цели. Публично достояние е, че вплетените   зелени организации и партия „Зелените“  не се интересуват от защитата  на природата и околната среда, а  се интересуват от печеленето на обществени поръчки  чрез  натиск с подобни мероприятия и механизми.

Превръщането на една  част от България  в пущинак,  може би е продиктувано от желанието на ПП „Зелените“   за  легализиране  и декриминализиране на  отглеждането на канабис, което беше част от предишната им предизборна кампания през 2013.

ПП Партия на зелените

Валентин  Симов

Председател