Хищници нападнаха гълъбите на мира (видео)

Папа Франциск призова да се сложи край на насилието в Украйна и да се започне диалог между правителството и представителите на опозицията. Папата се обърна към събралите се на площад "Свети Петър" с думите:

"Когато се моля, аз съм с Украйна. По-специално с тези, които са загубили живота си през последните дни и с техните семейства. Надявам се, че институциите и гражданското общество ще започнат конструктивен диалог помежду си, че ще бъде избегнато всякакво насилие и духът на мира и всеобщото благо ще се установи в сърцата на всички".

Двата бели гълъба, които след обръщението му вчера му бяха пуснати като символ на мира, веднага били атакувани и накълвани от врана и гларус.

Многохилядната публика, събрала се на площада, стана свидетел на рядко срещана предзнаменование. Гларус и черна врана се спуснали от небето и сграбчили белите посланици  в ноктите си. Единият от гълъбите успял да се освободи от хватката на гларуса и се отървал само със загуба на малко перушина. Другият обаче нямал неговия късмет. Птицата получила сериозни наранявания от ударите на враната, разказват очевидци. В крайна сметка, не станало ясно какво се е случило с гълъбите след нападението. Стана известно единствено, че те са успели да избягат от хищниците.


 

Същевременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой осъди  употребата на сила и жестокостта на украинските власти спрямо проевропейските демонстранти. Ван Ромпой призова и двете страни да се въздържат от насилие. Вратата на Европейския съюз остава отворена за Украйна, подчерта Ван Ромпой след среща във Варшава с полския премиер Доналд Туск.


Още новини за протестите в Украйна вижте тук!