Под натиск от Майдана: Украинският премиер Азаров подаде оставка

Конфликтната ситуация, която се наблюдава в държавата, заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна

Премиерът на Украйна Николай Азаров подаде оставка. Това съобщи онлайн изданието Forbes.ua преди минути, като изявлението на бившия вече министър-председател е на сайта на правителството на страната.

„Конфликтната ситуация, която се наблюдава в държавата, заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна, носи в себе си заплаха за цялото украинско общество и за всеки гражданин”, се казва в обръщението на Азаров към народа.

Азаров допълни, че по време на конфронтацията правителството е направило всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите.

Forbes.ua припомня, че „Партията на регионите” бе готова днес да гласува оставката на кабинета „Азаров” на специално извънредно заседание, но самият Азаров изпревари събитията, подавайки оставка сам.

По-рано президентът Виктор Янукович обеща, че правителството ще бъде преструктурирано на заседанието на Върховната Рада от 28 януари. Оставката трябва да бъде приета от президента, който да предложи на депутатите нова кандидатура за министър-председател. Засега не е ясно какви точно ще бъдат последиците от този ход за кризата.

Новината за оставката му идва часове след като опозиционният лидер Арсений Яценюк отхвърли предложението на президента Виктор Янукович да оглави правителство. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко също даде да се разбере, че не вижда никаква възможност да влезе в състава на новото правителство.


Още новини от Украйна прочетете ТУК