"Всички се млатят с тояги, а президентът дойде с елегантен ход с рапира"

"Който е против референдума на Росен Плевнелиев, мисли да мами на изборите!"

„Като всички се млатят на едно място с тояги и лопати, се появява президентът с елегантен ход с рапира и върна играта там, където трябва да бъде в политиката. Той предлага да се говори за правилата, по които се конституира властта, а не за това кой кого мрази”.

Така политологът Евгений Дайнов коментира в „Здравей, България” искането на Росен Плевнелиев да има референдум за промените в изборното законодателство.
Дайнов обяви, че е за референдума, защото ще вдигне гласуването.

„Управляващите бяха в режим „паника” още през последните две седмици, много неща им се изсипаха на главата.

Те са в състояние на повишена тревожност, защото президентът се намесва с рапира”, допълни политологът.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е съгласна, че ако има такова допитване, ще се вдигне избирателната активност. По думите й от референдума е изплашено статуквото. „Това е референдум за властта, а те не искат да допуснат референдум за народа. Няма минуси в това допитване, защото когато ти е предоставена възможност да гласуваш, няма как да има минуси”, допълни тя. По думите й, който е против предложения от президента референдум, възнамерява да се довери на някакви стратегии при следващи избори, като купуване на гласове и др.

Стефан Манов, който живее във Франция, обясни, че в чужбина хиляди български граждани биват лишени от правото да гласуват заради настоящия начин на гласуване.

В пъти ще скочи активността, ако се въведе електронното гласуване, твърди той.