Казанлък ще изгражда градски Културно-информационен център на открито „Севт III“

След забавяне от 40 години, през 2014-а благоустрояват идеалния център

Частта от централното градско пространство, добило популярност сред казанлъчани като „дупката“, скоро ще се раздели с ламаринените огради и нелицеприятния си вид. Община Казанлък разработи проект за изграждане на градски Културно-информационен център на открито „Севт III“ и го представи пред обществеността за обсъждане.

Реализацията ще се осъществи със средства от общинския бюджет за 2014 г., които са заложени в размер на 150 хил. лв. Идеята е тази година на мястото на т.нар. „дупка“ Казанлък да има един уникален Културно-информационен център под открито небе, в който акцентът са двата символа на Казанлък – тракийското наследство и маслодайната роза.

Основният акцент в проекта е създаването на една експозиция в центъра на пространството, представляваща макет на Долината на тракийските царе, към която води стилизирана тракийска колесница. Акцент ще бъдат и пространствата, засадени с рози. Мобилна детска площадка, водна стена, сцена и екран под открито небе за кино и концерти, зелени площи, фонтан, кафе-павилион и други интересни елементи, всички поставени под нетрадиционни тенти, ще превърнат това място в атракцион както за казанлъчани, така и гостите на града.

През 2013 г. бяха окончателно разрешени всички спорни въпроси за собствеността на имотите, намиращи се върху въпросния терен. Съгласно Решение на Общински съвет –Казанлък за делба на урегулираните поземлени имоти, собственици са Община Казанлък и двама частни предприемачи.