Задължителният вот ще премахне манипулирания

Референдум по изборните въпроси е необходим, смята евродепутатът Андрей Ковачев

Въвеждането на задължително гласуване ще елиминира купения вот и ще минимализира негативния ефект от него. Това каза днес евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ д-р Андрей Ковачев по време на среща с млади хора от Бургас. Той напълно подкрепи предложението на президента за национален референдум по изборните въпроси.

"Всички видяхме кой скочи най-яростно срещу тази идея- това са онези политически сили, които ще изгубят възможността да манипулират обществото. Електронното гласуване и въвеждането на електронно правителство са и начин да се преборим с корупцията в България", каза Ковачев.

Пред участниците в срещата евродепутатът обясни, че младите хора трябва да познават добре историята, за да се учат от грешките и да не се повтарят трагични събития от близкото минало. "Национализмът в неговите крайни форми, като този на Хитлер, е донесъл големи злини на народите в Европа. Той не трябва да се бърка с патриотизма и отстояването на интересите на държавата. Комунистическият режим е довел до това България да бъде една от най-бедните страни в ЕС и всички ние трябва да работим за промяна. Това обаче е възможно, ако България има правителство, което вдъхва доверие" допълни Андрей Ковачев.

По повод скандала с Моника Станишева, която трябва да върне пари на ЕП по проект заради конфликт на интереси евродепутатът коментира: 

"Въпросът бе повдигнат от немски депутат в бюджетната комисия на Европейския парламент, тъй като г-жа Станишева е получила пари, за да прави промоция на евроизборите. По времето, когато се е случило това, тя е живеела с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев и това определено е конфликт на интереси. До този момент няма отговор от Мартин Шулц" .