Гарсониери и двустайни най-търсени през януари

Пазарът на имоти е стабилен, очаква се ръст от 5 % през 2014 г.

Апартаменти на цени между 20 000 и 30 000 евро са най-желаните имоти и през януари в Бургас, сочи справката от Сдружението на брокерските фирми в града.

Запазва се тенденцията семействата да купуват недвижима собственост с кредити от избрана банка, но вече с по-малки суми. Най-атрактивни остават апартаментите между 40-65 кв.м.

 Търсят се предимно панелки по комплексите "Зорница", "Изгрев", "Славейков" и добрите зони на "Меден рудник".  С покупката на имота клиентите решават по-скоро жилищен проблем, отколкото да сключват сделката с цел инвестиция, посочват от фирмите за недвижимости. Има интерес и към новото строителство в ЦГЧ и широк център, но там офертите са крайно ограничени.

От началото на 2014 г. пазарът е стабилен, като търсенето на жилищни имоти надвишава предлагането, обясниха брокери.  Според тях сътресения не се очакват и ценовите  параметри ще се запазят и тази година, като очакванията са за малък ръст от около 5 %.

 По данни от НСИ последните пет години средната цена на имотите в страната е паднала с 36.5% . В Бургас цифрите се движат между 30 и 40 на сто.  Най- голям е сривът в цените на старите панелните жилища, които се нуждаят от спешен ремонт.