Бургас и Липецк партньори в търговия и промишленост

Мисия Бургас

05-02-2014, 13:15

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Търговските палати на двата града подписаха споразумение за сътрудничеството

В Бургас Липецката търговска палата вече ще има свое представителство.

 Гостите от Русия бяха посрещнати от председателя на БсТПП инж. Цанко Иванов, Почетния консул на Руската федерация Тонко Фотев, както и от членове и експерти на Палатата. Председателят на Липецката палата Анатолий Гольцов отбеляза, че връзките между двете страни са не само търговски: благодарение на близостта на езика, културата, общата религия и история, народите на България и Русия са братски.

По време на на срещата беше отчетен големия интерес на руски бизнесмени да развиват дейност в България. В момента Бургаска област се реализират много руски инвестиции, най-крупните от които на Лукойл Нефтохим Бургас АД и омското сдружение "Мостовик" в проект "Океанариум".

 Трайно установилите се в областта руснаци са повече от 50 000, броят на руските туристите за 2013-та е 600 000 души, а бургазлиите, получили образование в Русия са 20000, посочи почетният консул Тонко Фотев.

 Според председателят на БТПП Цанко Иванов има няколко предприятия в областта, които търсят начин да възродят или изградят нови връзки с руския пазар. Руските гости поеха ангажимент да окажат съдействие на "Елкабел" АД за възстановяване на износа за Русия. Липецк се намира на 500 км от Москва. Градъте на първо място в Русия по производство на хладилници и перални машини. 33% от соковете и консервите, 26% от шоколадовите изделия, 13% от пилешкото месо и 9% от захарта на страната се произвеждат там.