Спасиха пациенти с редки болести в Бургас

Животът

06-02-2014, 08:39

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Лекарите съветвет да се внимава с избора на лечение, защото има и съмнителни методи, непризнати от световната медицина

В Бургас вече се прилага аневризмална неврохирургия, при пациенти със спонтанни мозъчни кръвоизливи

 Само за две седмици неврохирурзите на МБАЛ-Бургас оперираха двама пациенти с редки заболявания. Първият случай е на възрастен мъж, който изпаднал в кома след мозъчен кръвоизлив, предизвикан от високо кръвн. Вторият е на 36-годишната Мария Банкова от Бургас, която внезапно получила разкъсване на аневризма в мозъка.

 След намесата на хирурзите животът и на двамата е спасен, те са в съзнание и се възстановяват успешно.

"В МБАЛ-Бургас вече има условия и развиваме нов клон на неврохирургията-аневризмална, при пациенти със спонтанни мозъчни кръвоизливи. Те се причиняват от хипертония или от разширени кръвоносни съдове. Успешността при операциите е висока, защото имаме опит и разполагаме с добра апаратура- доплеров ехограф за мозъчна навигация. С негова помощ отстраняваме и редки видове тумори, които засягат основата на мозъка", каза д-р Николай Недев - началник на Отделението по неврохирургия. 

Аневризмите са опасни заболявания, защото често пациентът не знае за тях, какъвто е и случаят с Мария.

За изминалата година в Отделението по неврохирургия на МБАЛ-Бургас са извършени общо 600 операции, като 300 от тях са с висока сложност, на гръбначни и мозъчни тумори.

Един от най-странните случаи на пациенти, изправили се срещу лицето на смъртта, е на парапланерист, който преди няколко години пада от над 30 метра височина в местност в Карнобат. Мъжът е откаран в Бургаската болница, където екип от неврохирурзи му правят титаниева стабилизация на прешлените. Сега пациентът се движи нормално.

Иначе една от най-често срещаните операции остава тази при дискова херния. Лекарите съветват пациентите да бъдат внимателни при избора си на лечение, защото се предлагат и неконвенционални, т.нар. безкръвни методи, които са със съмнителен ефект и не са признати от световната медицина.