Станишев, отговори! Защо БСП и ДПС изолират Добрич!?

Мисия Добрич

06-02-2014, 15:01

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Изявление на Кмета на Добрич Детелина Николова по повод поредното пренебрегване на добричлии от правителство, водено от БСП

Практика е Добрич при управление на БСП да не получава финансиране за важни инвестиционни проекти

 Правителството на БСП за пореден път игнорира важен регион в България и интересите на хората на Добрич за сметка на ясни политически дивиденти. Добрич и неговите жители за пореден път останаха извън фокуса на управляващите от БСП без обяснения защо? Защо Община Добрич, безупречна в усвояването на европейско финансиране бе отхвърлена категорично като бенефициент по Постановление на Министерски съвет, чиято цел очевидно е икономически растеж и балансирано регионално развитие? Нелогично е с нашите пари да се строят басейни, а не канализация и общежитие, което да създаде от една страна нормални условия за децата от областта и от друга страна тези деца да са бъдещия човешки ресурс за местната индустрия. Стои отворен въпроса кога и с какви средства хората от квартал „Рилци” ще получат елементарни условия за живот чрез изграждане на битова канализация, а бизнеса ще има защо и как да инвестира там? За какъв икономически растеж, заетост и екология може да се говори гледайки резултатите от класирането на проектите, които ще се финансират с 500 милиона български пари?

Не е ли важно правителството на БСП да излезе с пълен анализ  и резултати от похарчените по същия начин български пари през 2009 г. /ударно преди изборите/?

Не е ли важно да си отговорим защо практиката продължава и днес, когато имаме уверения за равнопоставеност на българските граждани? Нека хората сами да направят изводи къде и за какво се харчат нашите пари. Нека хората от региони като нашия /далеч от София/ да попитат Министерски съвет с каква надежда да гледат на днешното правителство?

 

Какви проекти разработи Община Добрич за своите съграждани по национална програма „Растеж на регионите”? 

 

Проектите са на обща стойност 15 милиона лева. Първият е свързан с изграждане на битова канализация в квартал „Рилци” и е за 9 милиона лева. От години липсата на канализация в тази част на града е проблем, както за живущите там, така и за населението на целия град предвид на нарушаване на екологичния баланс. Факта, че няма такава инфраструктура е пречка за развитието на бизнес потенциала на тази територия. Създаването на базови условия за 21 век е от жизнено значение за хората в областта. Община Добрич има едно единствено ученическо общежитие, което във времето е изключително амортизирано. В Добрич има много държавни професионални гимназии, които във времето губят  привлекателност за децата. Една от основните причини е, че голяма част от учащите са от населени места извън града и са от социално слаби семейства. С проекта за ремонт на общежитието ние целяхме да осигурим нормални битови условия, за да привлечем отново децата като бъдещи квалифицирани кадри за местния бизнес. Третият проект е насочен към подобряване на градската и екологична среда в Добрич, както и за развитие на спорта и туризма. Това е един интегриран проект със съвкупност от инфраструктурни елементи: улица, паркинг, спортни игрища, зелени площи, даващи облик и потенциал за развитие на различни дейности. Те са свързани с емблематичното за Добрич място – Градски парк „Свети Георги”. Всички тези проекти означават енергия, работни места, подобрена градска и екологична среда за по–добър и стабилен растеж на Добрич и региона.

 За пореден път при управление на БСП остава без отговор въпроса на добричлии – Защо Добрич е изолиран?

б.р. Заглавието е на редакцията.