Тотев пред Plovdivutre.bg: Правителството постави Джебел пред Пловдив

Дори депутатите от БСП са възмутени, че спортната зала не получи финансиране

Строящата се в Пловдив спортна зала беше отрязана от правителството за финансиране по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Градът под тепетата кандидатства с общо 5 проекта, като не получи пари за нито един. Пред Plovdivutre.bg кметът Иван Тотев признава,  че за останалите 4 общината е предвидила финансиране, но няма от къде да намери средствата, необходими за довършване на Колодрума.

„Очевидно е, че вчерашното решение на Министерски съвет е силно политизирано. Всички проекти на Пловдив бяха отхвърлени. Този факт обезсмисля всички приказки за подготвеност и значимост. На езика на правителството това означава, че градът, който управлява 230 млн. евро по европроекти, не е подготвен, а Черноочене, Джебел, Сатовча, са“, избухна Тотев, но допълни, че въпреки всичко приема новината с усмивка.

До момента за Колодрума в Пловдив държавата е похарчила около 24 млн. В тях влизат близо 8 млн., които се вложиха за закупуване на земята, защото съоръжението стартира като частен проект. За да получи обектът акт 16 са необходими още 12 млн. лв. Околната инфраструктура и тренировъчната зала ще струват още 4 млн. лв., като при липса на финансиране от държавата, общината е готова да поеме и този разход. Така от първа копка до рязане на лента Колодрума ще излезе около 40 млн.  лв. чисто ново строителство. Само за сравнение, министърът на спорта Мариана Георгиева обяви преди време, че държавата ще финансира с 50 млн. лв. ремонта на Зимния дворец в София.

 „Едва ли има проект, който повече от спортната зала да изпълнява апликационната форма, продължава да защитава проекта Тотев. Имаме технически проект, имаме приключени процедури по ЗОП и избрани изпълнители. По всички показатели сме №1. Замислих се дали просто спортната инфраструктура не е приоритет на правителството, но явно не е и това, защото залите във Варна, Русе и Дупница получиха финансиране.“

Кметът все пак се надява, че съоръжението ще бъде довършено. Той вече е провел конкретни разговори по темата и вярва, че казусът ще получи широка обществена подкрепа. Ако строежът не продължи, всички вложени до момента средства ще отидат на вятъра. Забавянето пък може да оскъпи прокта, защото незавършен обект се амортизира много по-лесно под влияние на метеорологичните условия. 

„Преди няколко седмици в  Пловдив идваха представители на волейболната федерация начело с президента инж. Данчо Лазаров и настоящия депутат от "Коалиция за България" Петър Кънев. Те останаха очаровани от свършената работа. Залата е на 70% готова! Имаме подкрепа и на всички пловдивски депутати, включително тези от БСП. Хубавото в случая е, че съоръжението стартира с постановление на Министерски съвет и при добро желание може да се финансира директно. Има отворена вратичка. Истината е, че никой не е казал, че няма да я довърши, но и реално никой нищо не прави по въпроса. Ще търся среща с премиера Пламен Орешарски и с всички, от които зависи строежът“, категоричен е Тотев.

Градоначалникът заявява, че не му се иска да смята, че правителството има специално отношение към Пловдив, но споменава факта, че от началото на мандата Орешарски е бил в града единствено на 6 септември, когато беше освиркан.

Общината бе приготвила проекти за близо 37 милиона лева. Отрязани са и предложенията за изграждане на офис сграда от най-висок клас,  за детска градина "Мир" в район "Западен", за ремонт на бул. "Васил Априлов" и Зоологическата градина.