Купуваме панелка за 40 000, за лукс - още 20 бона

Парите

06-02-2014, 20:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

В Пловдив се търсят малки апартаменти, големите жилища, офиси и магазини стоят празни

В момента има раздвижване на пазара на имоти в Пловдив. Хората, нуждаещи се от жилище, търсят всякакви апартаменти. По-често се купуват панелки, тъй като са на по-достъпни цени и са идеални за клиенти, които са без дом. "Те са по джоба на българина. Двустайна панелка може да се намери за 22-23 хиляди до 25-27 хиляди евро, в зависимост от квадратурата, квартала, етажа и състоянието", коментира пред Plovdivutre.bg управителят на Агенция за недвижими имоти "Рентал" Събка Годумова. Новото строителство с подобна квадратура върви около 30-32 хиляди евро. Търсят се по-маломерни апартаменти, по-големите се продават по-бавно. Луксозни жилища се търгуват рядко. Има единични случаи на семейства, готови да дадат 85-90 хиляди евро за подобен апартамент.

Най-скъпият имот, който се продава в момента от агенцията, е парцел на Карловско шосе на цена от 11 милиона евро. На пазара е и луксозна къща в село Белащица за 600 хиляди евро. Цените са различни според квартала, квадратурата, предназначението и това дали е монолит или панел. Справка в базата данни на агенцията показва, че ако не се взимат предвид всички тези фактори, средната цена на всички имоти, пуснати за продажба към момента е 490 евро на квадратен метър. Брокерите обаче уточниха, че разликите между отделните обекти са огромни и тази стойност е условна. С други думи за 30 хиляди евро човек може да си купи 50-тина квадрата нова строителство или 60-65 квадрата панелка по кварталите. Ако желаете апартамент в центъра, ще трябва да прибавите поне още 10 хиляди евро.

Причина за раздвижването на пазара според брокери са и наскоро публикувани информации в медиите, че се очаква цените на имотите да поскъпнат. "Няколко публикации в национални медии, че цените ще се увеличат, принуждават хората да извадят кеша и да започнат да купуват", категорични са от агенцията. Според тях през последните години този т. нар. "журналистически" фактор все по-често оказва влияние върху решенията на купувачите и то особено върху онези, които се колебаят дали да купуват.

Търсенето и предлагането нямат нищо общо с 2008 година, когато имаше истински бум на строителството. В последните 5-6 години секторът определено е в криза. Ако тогава хората са били склонни да дадат дори 1000 евро за квадратен метър, сега трудно биха отделили дори 600 евро. Това означава спад от около 40 на сто, уточни Годумова.

Най-точният барометър за състоянието на икономиката на града остава търсенето на офиси и магазини, където картината не е добра. "Почти не се пита за офиси, подобно е и положението с магазините. На базата на това как се развива пазарът в София, как фирма като Кока Кола наема 3 декара за офис, а от Хюлет Пакард вземат 7 декара, то тук положението е пред замръзване. Тук се търсят помещения за адвокатски кантори по 30 квадрата или за езиков център, но само две стаички", казват брокери. 

Намаляло е и вземането на ипотеки. За разлика от 2008 година, когато около 80 на сто от покупките на жилища са ставали чрез заеми, сега преобладаващи са плащанията в брой. "Банките и сега предлагат ипотеки, но ситото е много тясно, пък и хората са уплашени и нямат сигурност за работата си", уточни Събка Годумова. Тя бе категорична, че българинът като цяло предпочита да си купи жилище дори с цената на много лишения, но трудната икономическа обстановка възпрепятства това и по-често към ипотеките прибягват държавни служители, които имат някаква относителна сигурност по отношение на доходите си, а и са предпочитани от банките.

От агенциите са категорични, че основният двигател на сектора са инвеститорите. Преди десетина години, брокерите са гарантирали около 12 на сто възвръщаемост от влагане в имоти. Това рязко се променя през 2007-2008 година, когато цените рязко скочиха и тази възвръщаемост пада наполовина до 5-6 процента. "В момента, ако се инвестира в недвижими имоти, ние обещаваме 3,5 – 4, максимум 5 процента. Ако вземем референтните лихвени проценти на банките ще видим, че процентът, който те дават, е много по-голям от нашия. А за всеки е ясно, че и в нашия бизнес има риск – да няма наемател, да има празен месец, да нанесе щети, а освен това на този имот трябва да се плащат данъци. И макар че от миналата година въведоха 10-процентов данък върху лихвите по депозитите, но все пак там няма риск". И тъй като инвеститорите винаги търсят по-голямата печалба, вече не се инвестират много пари в недвижими имоти. "Има едно старо правило – ако един имот не се изплати за седем години, то той не е добра инвестиция, а на настоящия етап това не може да стане", смятат брокери.