България има шест медала от "бели" Игри

Най-много медали за България от Зимни олимпийски игри е взела състезателката ни по шорттрек Евгения Раданова

Първото българско участие на Зимна Олимпиада е през 1936 година в германския курорт Гармиш-Партенкирхен.

Тогава в надпреварата стартират седем български скиори в алпийски и северни дисциплини. За съжаление обаче те не се представят по запомнящ начин. Първият медал за България идва много години по-късно, през 1980 г., когато Иван Лебанов печели бронз в ски бягането. Сега ските на Лебанов са в музея на спорта в Осло, след като само година след постижението си ги подарява на момче с увреждания от Норвегия.

Най-много медали за България от Зимни олимпийски игри е взела състезателката ни по шорттрек Евгения Раданова, която има три отличия. Раданова печели сребро на 500 метра и бронз на 1500 метра в Солт Лейк Сити през 2002 година, както и сребърен медал отново на 500 метра в Торино през 2006 година.

Героят на България от "бели" Игри е Екатерина Дафовска, която спечели злато в един от най-престижните спортове на Зимни игри – биатлон. До този момент, а и на Игрите след това няма български състезател, който да е успявал да спечели олимпийско злато. Олимпиадата в Нагано през 1998 година е паметна за страната ни.

 Сега е Олимпиадата в Сочи, а надеждите на България за медали изглеждат мираж.

Повече спортни новини четете на Sportonline.bg