Питат швейцарците дали да се ограничат европейските имигранти

Днес в страната ще се проведе референдум по имиграционната политика

Швейцарските граждани днес ще дадат на референдум своя вот за това дали властите да сложат таван за броя на пристигащите от ЕС имиранти. Това информира Агенция «Фокус», цитирайки Euronews.

 

Едно от нещата, с които нечленуващата в Съюза държава е известна, е практиката на често провеждани референдуми по граждански и икономически въпроси. Днешният вот по външнополитически въпрос е иницииран от опозиционната дясна партия и като цяло не отразява водещата нагласа по темата в страната.

 

Правителството, бизнесът и синдикатите са против ограничението на имигрантите. Въпреки всичко проучванията на общественото мнение не дават категорични резултати, поради което изходът от референдума остава неясен до преброяването на бюлетините.

 

Мотив за искането на таван вероятно е високата имиграционна вълна към Швейцария след подписването на споразумението за свободно движение с Европейския съюз през 2002 г. Оттогава стабилната икономика и добрата среда на живот всяка година привличат в страната около 80 хил. граждани от страните-членки – десет пъти повече от очакваното.