Протестът срещу отрязаните пари за Пловдив: Искаме си проектите. И оставка! (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-02-2014, 12:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Недоволните се събират отново следващата неделя

Стотина човека се събраха точно в 12 часа пред сградата на общината в Пловдив в знак на протест срещу орязването на парите за града от страна на правителството, предаде репортер на ПловдивУтре. Сред протестиращите има представители на "Ранобудните студенти", общински съветници и граждани.

Не може вторият по-големина град в България да бъде посечен така, искаме си проектите, категорични бяха недоволните. Те заявиха готовност да продължат да се събират докато не се вземе благоприятно за Пловдив решение.

Това правителство дели България. Протестираме още от първия му ден. Аз не съм от ГЕРБ, но това, което се случва на Пловдив е само защото кметът е от ГЕРБ, коментира пловдивчанинът Корнелий Савов.

Действията ни оттук нататък ще са в зависимост от реакцията на централната власт. Трябва диалог. Трябва да ни дадат обяснение защо се случи това. След като Пловдив не е уважен, редно е централната власт, в личето на областния управител, да даде отговор на какви критерии не отговаря града ни, защо сме загробени, посочи общинският съветник Спартак Николов.

Тия проекти са важни за Пловдив и е хубаво да бъде чут гласът на пловдивчани, защото те или ще няма да бъдат изпълнени въобще, или ще бъдат изпълнени и общината ще остане без пари. Искаме си проектите и след това – оставка, категоричен бе и представителян на Ранобудните студенти Павел Начев.

Атанас Узунов: Не прави чест на един заместник председател от политическа сила да каже, че проектите са замразени. Проектите са съвършени. Не може една почти готова зала да бъде спряна, а в същото време Пловдив да е обявен за европейски грайд на спорта. Със страх и криене нищо няма да стане. Тук сме като жители на Пловдив, без значение от политическата сила. Приветствам и футболните фенове, които в петък, абсолютно мирно заявиха, ИСКАМЕ СИ БЪЛГАРИЯ, заяви и общинският съветник Атанас Узунов.

В хода на протеста се зароди и спонтанната идея да се направи шествие по Главната улица, в което се включиха около 200 души. Шествието блокира движението на булевард "Шести септември" и с викове "Оставка!", след което спря пред сградата на съда. 

Повод за недоволството стана отказът на правителството да финансира проектите, с които Пловдив кандидатства по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". От общината поискаха държавно финансиране за няколко крупни проекта в размер на 37 милиона лева, между които доизграждането на мултифункционалната спортна зала и реконструкцията на бул. "Васил Априлов". Кабинетът на Пламен Орешарски обаче отказа да отпусне исканите субсидии.

Очаквайте подробности!