Българските превозвачи ще заседават извънредно утре

Поводът е ситуацията на българо-турската граница

Управителният съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) ще заседава утре извънредно, за да обсъди ситуацията на българо-турската граница, информира Агенция „Фокус”.

Заседанието е свикано от председателя на УС на сдружението Георги Петърнейчев. В момента той е на ГКПП „Капитан Андреево”, като повод за посещението му е утрешната среща.

 

„Искам да се уверя какво точно е състоянието, какви автомобили чакат, какви преминават. Разговаряме с шофьорите - да ми дадат повече информация, за да може утре, на заседанието на УС, обективно да ги запозная и да вземем най-правилното решение как ще процедираме оттук-нататък: ще подкрепим ли протеста, или ще търсим други, компромисни решения", обясни Петърнейчев.

По думите му ситуацията в момента е много сериозна. „Турските автомобили, излизат в момента само през границата с Гърция; там опашката е 40 км и чакат по 5 - 6 дни. Отделно, над 500 - 600 автомобила са се записали и чакат за разрешителни и чакат от другата страна на границата. Възпрепятства се движението и на други автомобили”, разказва той.

 

По тази причина се търси диалог с южната ни съседка, но, по думите на шефа на АЕБТРИ, „турската страна не желае да разговаря”.

 

Утрешното заседание е насрочено за 9:00 часа. Очаква се на него да присъства и директорът на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” (ИААА) Димитър Ганев, за да бъдат синхронизирани действията между двете структури по ситуацията.