Жираф стана публично храна на лъвовете

Датски зоопарк приложи пред погледа на деца най-висшия природен закон

Чухте ли вече за датския жираф Мариус? И че зоопаркът в Копенхаген реши да го жертва в името на чистата световна популация, изпреварвайки с няколко часа петицията в негова защита?

Ако вече сте възмутени, почакайте. Следва най-пикантната подробност: в името на най-фундаменталните природни закони, Мариус послужи за храна на по-висшите животински видове - в случая, копенхагенските лъвове, тигри и леопарди. Дотук историята все още звучи поносимо.

Но как да коментираме факта, че събитието се е провело пред групи посетители; като допълнителна атракция към входния билет? И нека завършим градацията на потрес - сред тези групи посетители, естествено, е имало и деца. Това обяви днес CNN.

Злощастната съдба на младия африкански жираф скандализира обществата в Европа. След евтаназията на Мариус вчера тя обиколи като мълния социалните мрежи. Колкото повече ветеринарните специалисти от Копенхаген се кълнат, че това е единственото хуманно решение за един жираф, който няма място в дивата природа без репродуктивни функции (ако бъде кастриран, вместо убит), толкова повече се разгневяват хората, които следят от домовете си казуса.

Което не може да се каже за присъствалите на публичната касапница. "Децата разплакани ли наблюдаваха?", пита журналистът от CNN Бенгт Холст, научен директор в зоопарка. "Точно обратното. Тълпата беше много ентусиазирана, а децата задаваха добри въпроси".

Подобна реакция е напълно възможна, когато върху действия от такъв характер се поставя акцента на научната принадлежност и необходимост. И макар изследователската искра не личи особено от погледите точно на посетителите, хванати в кадъра на една от снимките,  дори най-намръщените са насочили обективите на смартфоните си към "ужасната гледка". Вероятно, за да я разпространят възмутени.

Междувременно продължава да тече онлайн петицията около случая с Мариус. Целта е да се съберат 28 хиляди подписа, за да бъде уволнен същият този научен директор и "да бъдат предотвратени подобни злини в бъдеще". Към 12:30 часа своята подкрепа са оказали 27 170 интернет потребители, а организацията, инициирала петицията, приканва хората да се присъединят и чрез специално създадена страница във "Фейсбук": Animal-Activists Against the Copenhagen Zoo.

Подписката е открита в навечерието на евтаназията, вечерта на 8 февруари, и все още носи името "Save Marius the giraffe from the bolt gun NOW".

Междувременно големите котки, отглеждани в датския парк, вече имат осигурена 200 кг прясна храна. А клетката на Мариус е готова да приеме нови здрави жирафи с по-изменчиви гени, които да гарантират чистотата на популацията.

 

Снимки от "събитието" можете да видите в нашата галерия.