Кои са първите потребители на "Фейсбук"? - I част

Вижте кои са пионерите в социалната мрежа и къде се намират те сега

Преди социалната мрежа "Фейсбук" окончателно да влезе във всеки дом с интернет, дори Марк Зукърбърк със сигурност не е можел да предвиди мащабите на нейното разрастване и влияние сред потребителите - колкото и скоростно да се разшири то. Защото в Началото, преди напълно да асимилираме възможностите ѝ за споделяне, "Фейсбук" не се различаваше кой знае колко от всяка друга онлайн среда за масова комуникация и почти приличаше на сайт за запознанства.

Така или иначе, всяко явление има своите пионери. Електронното издание "Бизнес инсайдър" откри първите откриватели на откритието на Зукърбърг - първите 20 регистрирани потребители и разбра къде се намират те сега. Ето кои са те, представени в ред, обратен на регистриране:

20. Джо Грийн
История: Грийн е един от хората, които помагат на Марк Зукърбърг при разпространението на първия му проект, Face Mash. След като платформата се компрометира в Харвардския университет и привлича доста негативни отзиви, бащата на Джо му забранява да се занимава с каквото и да било, свързано със Зукърбърг. Все пак, след пускането на Facebook той не е успял да устои на изкушението и поне да стане част от потребителското му семейство.

Епилог: Грийн е предприемач и съосновател на сайта FWD.us.

19. Едуардо Саверин
История: Да, това е самият той - богатият приятел на Марк, който му помага да финансира амбициозния си проект и впоследствие се занимава с първите му опити за реклама.

Епилог: След като е печели делото срещу Зукърбърг, с което запазва съавторския си статус на социалната мрежа, Едуардо се занимава с т. нар. ангелско инвестиране, подкрепяйки стартиращи компании. Освен това роденият в Бразилия Саверин се отказва от американското си гражданство - вероятно заради данъците, свързани с излизането на "Фейсбук" на борсата.

18. Ебъни Хезъл
История: Като лична приятелка на Зукърбърг тя се присъединява към мрежата от момента на нейното създаване.

Епилог: Според профила на Хезъл в професионалната мрежа LinkedIn след завършването си в Харвърд сега тя се радва на успешна адвокатска кариера.

17. Алана В. Дейвис
История: Алана придобива магистърска степен в "родния" университет на Зукърбърг.

Епилог: В CV-то на Дейвис стоят имена на големи компании като NBC и Walt Disney Company. Сега работи за Google.

16. Дейвид Хамър
История: При създаването на Facebook той също е част от социалното обкръжение на нейните основатели. "Имам ярки спомени как се мотаех с тях едно мазе към общежитията, докато следяха развълнувани статистиките на Facebook".

Епилог: Сега Хамър работи за Google, а наскоро е основал и собствена платформа за съвети за сърфиране - Emissary.io.

15. Дейвид Джейкъс
История: Същата връзка - Харвард

Епилог: Към момента Джейкъс е анализатор в инвестиционната компания Aquiline Advisors.

14. Колин Джаксън
История: Връзката между Джаксън и Зукърбърг, респективно "Фейсбук", е братството "Алфа Ипсилон Пи" (AEPi).

Епилог: Колин е научен сътрудник в Университета Рокфелер и учи медицина в Тафтс.

13. Кан-Ксин Джин
История: Джин е един от хората, които работят с Марк по социалната мрежа. В Харвард са споделяли поне два лекционни курса.

Епилог: След като завършва университета през 2006 г., той се присъединява към професионалното семейство на Facebook. В момента е инженерен директор.

12. Сара Гуудин
История: Първата жена с "Фейсбук" профил. Приятелка на Самир Лейн, който също е сред първите хора, работили по проекта, и съквартирантка на Марк Зукърбърг в определен период от време.

Епилог: Сега Сара следва магистратура в Калифорнийския колеж по изкуствата. Известно време работи и като сътрудник в издателство Phaidon Press.

11. Самир Лейн
История: Както казахме, сред първите хора, работили по проекта. Бил е съквартирант на Марк и, при техните коренно различни социални кръгове, онова, което основно ги свързва, е играта на "Плейстейшън".

Епилог: Лейн е един от олимпийските спортисти на игрите в Лондон през 2012 г. В момента пише книга и работи върху създаването на фондация, която да подпомага децата в Хаити.