Мюсюлманите сигурни, че ще вземат Куршум джамия

България е на българите и няма да позволим да крадат от територията ни, каза председателят на ОбС в Карлово

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи изпрати ултимативно писмо до Общински съвет Карлово. В него дипломатът настоява съветниците да оттеглят декларацията, която миналия месец приеха и изпратиха до общините в страната с призив да я подкрепят. В документа карловските управници искат Турция официално да се извини за хилядите жертви и за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1913 година в Одринска и Беломорска Тракия.

"Всичко написано в тази декларация е политическо и няма никаква юридическа стойност. Настояваме по най-бързия начин да я оттеглите, защото това ще развали добрите ни отношения между Карлово и Турция. Очакваме незабавно анулиране", прочете писмото на турския консул председателят на общинския съвет Стойо Карагенски днес.

В документа консулът казва още, че спорните имоти, сред които и Куршум джамия, заради, която утре ще има голям протест в Пловдив, принадлежат на мюсюлманското вероизповедание и ще бъдат върнати на него. Карагенски коментира, че България е на българите и няма да бъде позволено на Главно мюфтийство да краде от територията на страната.

Най-малко четири автобуса с карловци ще пристигнат в Пловдив утре за предстоящия протест в защита на Куршум джамия. Мнозина пък ще дойдат с личните си коли. Стотици съпричастни пловдивчани и хиляди футболни фенове от цяла България ще застанат редом с тях пред съда в петък. Съдбата на Куршум джамия ще бъде решена от Апелативния съд, който трябва да отсъди дали тя ще бъде върната на Главното мюфтийство, или не.