Съдът казва за Куршум джамия до месец

Близо час и половина продължи днешното заседание, решението предстои (ВИДЕО)

Апелативен съд – Пловдив ще произнесе своето решение по казуса с карловската Куршум джамия до един месец, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Заседанието продължи близо час и половина. Внесени бяха нови доказателства и от двете страни.

Представители на община Карлово бяха адвокатите Димитров, Попов и Кидиков. До тях по време на цялото заседание бе и кметът на града Емил Кабаиванов. Новият аргумент на защитата бе, че преди години по друго дело Главното мюфтийство се е отказало да бъде правоприемник на вероизповедните общини в България след Освобождението през 1878 година. Според българските закони, ако веднъж се откажеш, то вече нямаш право да предявяваш подобен иск.

По думите на Кабаиванов, мюфтийството не е правоприемник на вакъфските дружества. Кметът на Карлово сподели, че претенциите на Главно мюфтийство се основават на базата на "измислен нотариален акт" и на базата на показания.

Главно мюфтийство бе представлявано в съда от адвокат Руев - същият, който ги защитаваше в делото срещу община Пловдив от миналата седмица.

Вярвам и се надявам да вземете справедливо решение!, с тези думи кметът Кабаиванов се обърна към съда минути преди да приключи днешното изслушване.

Куршум джамия в Карлово е архитектурен паметник от XV век. В началото на ноември миналата година беше присъден на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив.

Минути след края на изслушването тълпата от протестиращи се насочи към Джумая джамия Пловдив. Вижте походът на многобройните патриоти, дошли да защитят българските земи!