„Античното наследство на Тракия“ сред най-интересните проекти на „Ваканция и СПА Експо 2014”

Стара Загора Лайф

17-02-2014, 13:19

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съставят исторически двутомник за Стара Загора

Казанлък с атрактивно представяне на „Ваканция и Спа Експо“

Проект „Античното наследство на Тракия“ е публикуван на сайта на изложението „Ваканция и СПА експо“, участва и в каталога на изложението.

Общо 250 фирми и организации от България и 22 страни от целия свят участваха тази година в Международната туристическа борса „Ваканция & СПА Експо 2014”, проведена от 13 до 15 февруари в София. На борсата се представиха повече от 30 общини по европейски програми, сред които с най-интересни теми „Античното наследство на Тракия“, „Новото Тракийско злато“, „Долината на Струма“, „Уикенд в Северозапада“ и др.

По време на изложението Туристически информационен център – Стара Загора и общините Нова Загора и Раднево, представиха възможностите за туризъм в трите общини, които са партньори по проект „Античното наследство на Тракия“.

Посетителите на щанда имаха възможност да се запознаят с изработените по проекта карти, брошури, пътеводители и 15-минутния рекламен филм „В сърцето на Антична Тракия“.

За туроператорите бяха подготвени специални информационни материали с разработени туристически пакети за няколкодневен престой в района,  с акцент в посещението на обектите от праисторията и античността, както и с разнообразни допълнителни възможности за опознаване на богатото културно-историческото наследство от различни исторически периоди, посещения на културни събития – фестивали, изложби, концерти,  както и спектакли на Държавната опера , Драматичния и Кукления театър в Стара Загора. Разработените пакети – еднодневни, уикенд, тридневни, балнео и уелнес, зелено училище, конферентен туризъм, тийм билдинг – включват най-атрактивните обекти и обхващат всички възможности за туризъм на територията на трите общини.

В дните на изложението бяха представени и обновените по проекта „Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция“ обекти. В съпътстващата програма на борсата бяха включени две презентации за обновените атракции, с които се  представиха Античния форумен комплекс, римските мозайки, както и всички други обекти.

Томбола с анкета за античния град и награди за участниците с правилни отговори спечели много приятели на града. Наградите включваха и книгата за музей „Неолитни жилища“ с автор Петър Калчев, финансирана от Програмата за развитие на туризма на територията на община Стара Загора.

Специалистите от общината направиха презентация на културните институти в града и всички събития с потенциал за привличане на посетители от други места.

В специално изготвения за изложението брой на списание „Туризъм и отдих“, са представени резултатите от проекта „Превръщане на културно-историческите паметници античния период на Стара Загора в туристическа атракция“ и обновените атракции.