Мюфтийството се отказва да внася предложения за Закона за вероизповеданията

Причина за решението са сблъсъците от петък

Това съобщи за "Фокус" председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан. Това е станало ясно от изявление на адвокат Красимир Руев, който води делата, свързани с имотни претенции на Мюфтийството.

Въпросът за отказване от претенциите ни за връщане на имоти е юридически и на него може да отговори само адвокат Руев, каза Пехливан. Дали това е обсъждано той също не знае, но със сигурност е станало ясно вече, че главният мюфтия се отказва да внася предложения за поправки в Проектозакона за вероизповеданията. Това се прави с цел да се успокои обществото.

„Право на поправки в закона имат и другите вероизповедания, но главният мюфтия оттегля нашите предложения и се отказва от поправки”, каза председателят на джамийското настоятелство в Пловдив.

Припомняме ви, че с бой, ранени, арести, стотици бомбички и димки, счупени прозорци и огън на Джумая джамия и закани за гражданско неподчинение завърши петъчният протест в Пловдив. Над 2000 българи тръгнаха на поход заради връщането на карловската Куршум джамия на мюфтийството.

Футболните фенове обявиха гражданско неподчинение и заявиха готовност за масови протести навръх 19 февруари, когато ще се отбележи 141-вата годишнина от обесването на Васил Левски. Тепърва ще се решава какви форми на протест ще се предприемат. Привърженици се оплакаха, че са били търсени от полицията, като им е наредено да се явят в най-близкото полицейско управление.

По-рано днес пък кметът на Пловдив Иван Тотев коментира случилото се на 14 февруари по следния начин: "Осъждаме всякакво насилие и рушене на частна собственост. Едно от основните условия в една демократична държава е да няма противопоставяне между институциите".