Очаква се дебатите по Изборния кодекс да продължат

Според Янаки Стоилов документът може да не бъде приет

Поредно извънредно заседание на парламента ще се проведе днес. И през този работен ден депутатите ще продължат с новия Изборен кодекс, предложен от Мая Манолова и други депутати от БСП.

Под въпрос обаче е кворумът в пленарната зала.

Вчера ГЕРБ и "Атака" напуснаха заседанието, а БСП и ДПС не успяха да съберат необходимия брой народни представители в зала. Причината националистите да напуснат заседанието е поисканата от лидера им Волен Сидеров декларация, с която Народното събрание да осъди изказването на депутата Хюсеин Хафъзов от миналия петък. От ръководството на Народното събрание обявиха, че депутатите с гласуване ще решат дали темата да бъде включена в дневния ред, информира Дарик радио.

„Има риск да не се приеме Изборният кодекс, защото тези два дни започват да стават критични и ако още ден – два се провалят, тази работа няма да може да бъде завършена”. Това каза в ефира на Нова телевизия – зам.-председател на парламентарната група на „Коалиция за България” Янаки Стоилов.

Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон.

Стоилов все пак очаква днес да има дискусия в пленарната зала, която да затвори темата и за майчиния език.  „След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите”, коментира депутатът. Причината той вижда в „непремерени изказвания на представители на ДПС”. В понеделник заседанието според него е било „огледално изражение на това, което се случи в петък, но този път заради „Атака”.