Корумпирана служителка изнасяла данни за подслушване със СРС-та

Определени лица са плащали на Антоанета Първанова, за да разберат дали са подслушвани

Служителка на Държавна агенция "Технически операции" е задържана на работното си място, тъй като е уличена в неправомерно подслушване със СРС-та, информира Прокуратурата.

Става дума за Антоанета Първанова, която е работила в звеното на ДАТО, отговарящо за приемане на заявленията за прилагане на специални разузнавателни средства. Ето защо отговорностите ѝ са били свързани с достъп до класифицирана информация.

Първанова е обвинена за изнасяне на държавна тайна. Според прокуратурата тя е проверявала срещу заплащане дали телефоните на определени лица са сложени на подслушване - според българското законодателство информацията дали един човек се подслушва със СРС е класифицирана, дори ако става дума за собствения ти телефон.

По данни на обвинението тя е изнасяла тези данни през ноември и декември миналата година, като дори е работила срещу "месечен абонамент", който варирал от 500 до 3000 лева. Освен дали има подслушване, е проверявала и на какво основание е назначено то.

Корумпираната служителка е заловена в рамките на съвместна операция на държавното обвинение и ДАНС, със съдействието на самите ДАТО, обясни на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По думите му тя е "спипана" благодарение на новата система за сигурност, въведена на 16 януари.

Очаквайте още подробности по темата.