Община Марица възражда българското земеделието с новата гимназия в село Маноле

Животът

18-02-2014, 14:53

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Трябват ни адекватно обучени кадри, за да сме на европейско ниво, коментира кметът Димитър Иванов

Изграждането на Профилирана гимназия за земеделие и екология в село Маноле стъпка в правилната посока за възраждане на българското земеделие, коментира кметът на община Марица Димитър Иванов.

За проекта държавата вече отпусна 5 млн. лева, с което той се превърна в най-голямата инвестиция в региона.

Сградата ще е 4 хил. кв. метра разгърната площ, ще има столова за около 300 деца, 21 класни стаи, 5 учебни кабинета, 8 административни кабинета, посочи Иванов. Още 1000 кв. метра ще е спортната зала към училището. Тя ще се използва и като като общинска спротан зала. Общо 526 ученика ще се обучават тук, по 288 на смяна, поясни кметът.

Бях упрекван, че няма деца, че общината запада. За последните две години обаче повече от 50 семейства са се преместили или завърнали от Пловдив тук.

А защо точно в Маноле?

Защото селото е в източния район на община Марица, посочи Димитър Иванов. А тук в имаме 1500 регистрирани производители, сред които и много млади хора.

Ако искаме да развиваме модерно земеделие и да се изравним с Европа, то ни трябват и модерно обучени кадри. България е аграрна страна, трябва да възродим земеделието, категоричен бе Атанасов. Първият етап от плана за подобно възраждане е училището в Маноле. След това ще изградим и модерна борса в землещето на село Калековец в близост до магистрала Тракия, посочи още той.

През миналата година сме издали 324 разрешителни за строеж, похвали се кметът. От началото на тази година те са 44, което прави средно по едно на ден. Дай боже и на колегите от съседните общини подобни резултати.

Кметът на Мраица се похвали и с инвестиции в сферите на преработката, производството, складовите бази. Близо 5 хиляди пък са новите работни места.