Бургаски деца се учат да правят мартеници чрез старинни техники

Събраните средства ще бъдат дарени на Ресурсен център Бургас

На 22 и 23 февруари (събота и неделя) в бургаската галерия „Богориди“ (ул. „Богориди“ 48) ще се проведе ателие за изработване на мартеници. Входът е свободен за всички деца, от различни възрасти, с които ще работят представители от творческо ателие СедянкаТА.
Събитието се организира от бургаския клуб „Творци“, съвместно с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Регионален академичен център – Бургас и с финансовата подкрепа на народните представители от ГЕРБ в Бургаска област.
Ателието ще работи през двата почивни дни от 11.00 до 16.00 ч. и заниманията са напълно безплатни за децата. Събитието се провежда под мотото „Мартеницата – традиционна и модерна“, тъй като традицията е жива, когато се развива.
Под това мото организаторите си поставят за цел да дадат своя принос за съхраняване и предаване на следващите поколение историята на българската мартеница.
От минали времена до днес са запазени различни обичаи, характерни единствено за българите. Мартеницата днес не е само усукани червен и бял конец. Нови техники, творчески фантазии и материали правят традицията все по-жива и по-интересна. Посетителите на галерия „Богориди“ ще имат възможност да се научат да изработят своята оригинална мартеница, да оценят както колекцията от традиционни образци мартеници, така и съвременните интерпретации, изработени чрез старинните техники кене, совалкова дантела, фриволите.
Събраните средства от продажбата на мартенички ще са насочени за занимания на деца от Ресурсен център Бургас.