Безплатни консултации за Световния бъбречен ден

На 13 и 14 март - в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска

По повод Световният бъбречен ден на 13 и 14 март в МБАЛ ”Проф. Д-р Стоян Киркович” - Университетска Стара Загора се организира безплатно изследване и консултации на пациенти със специалисти нефролози. Прегледите ще се проведат на 13 и 14 март от 9 до 12:30 часа в кабинет 9 на ДКЦ. Предварително записване на тел. 042/ 698 351.

Бъбречните заболявания засягат около 600 милиона души в световен мащаб – почти един на всеки 10 човека. Бъбречните заболявания са „тихи убийци” – пациентите могат да не проявят симптоми, докато не достигнат до бъбречна недостатъчност.

Световният бъбречен ден се отбелязва по целия свят през втория четвъртък от месец март. Това събитие има за цел да информира обществото за това, че тези болести са често срещани, опасни и лечими.

Основни причини за хронично увреждане на бъбреците, съпроводено от намаляване на тяхната функция са високото кръвно налягане и захарният диабет. От съществено значение е нетипичното или безсимптомно протичане на бъбречното заболяване. В България около 53% от диабетиците имат намалена бъбречна функция в различна степен. Твърде често тези пациенти са и хипертоници, което още повече повишава риска от бъбречно увреждане.

Множество изследвания през последните години установяват, че хората с бъбречно заболяване по-често имат повишено кръвно налягане, дори и при леко нарушена бъбречна функция. Честотата на смърт от сърдечно заболяване е средно около 3 пъти по-голяма при хората с бъбречно заболяване, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци. При напреднала хронична бъбречна недостатъчност този риск е над 6 пъти по-висок в сравнение с хората с нормална бъбречна функция.

Световният бъбречен ден през 2014 г. се фокусира върху важната връзка между хроничната бъбречна болест, артериалната хипертония и захарния диабет и прогресията на тези заболявания с напредване на възрастта.

Днес медицината разполага с възможности за забавяне развитието на хроничната бъбречна недостатъчност. Затова първата задача при тези болни е предпазване и съхраняване на бъбречните функции. Във всички случаи лечението трябва да е навременно и достатъчно продължително.