Пренатоварване на мрежата е причината за гръмналия трафопост в Бургас

Два взрива разтърсиха морския град в следствие на инцидента

Електрическа авария е станала през изминалата нощ в трафопост на ул. „Дебелт" № 9 в Бургас, съобщи дежурният в община Бургас. По думите му инцидентът е бил изключително пресилен, тъй като ставало дума за пренатоварване на мрежата, при която два от предпазителите са изгорели. "Малко пушек и миризма", подчерта дежурният.

Както burgas.utre.bg вече съобщи, сигналът е получен на телефон 112 в 19:16 часа снощи. На място е изпратен авариен екип на електроразпределителното дружество и пожарен автомобил. Няма нанесени щети, нито пък пострадали хора. Аварията е отстранена. От областна администрация обаче са изпратили съобщение до медиите, в което говорят за „взрив".
„На 25 февруари към 19:30 часа в трафопост на EVN в близост до пазара в центъра на Бургас на ул. "Дебелт" (срещу бившето Трето районно управление на МВР) поради техническа неизправност е произведен силен взрив, съпроводен от искри и мощен задушлив пушек от експлозия, която е разтърсила съседните сгради. Няма жертви и пострадали. На мястото на инцидента веднага е пристигнала аварийно-техническа група за да отстрани аварията.
За съжаление обаче веднага след намесата на техниците от EVN е последвал втори мощен взрив в центъра на Бургас. След подадени сигнали от граждани на мястото на аварията пристигна Павел Маринов, областен управител на Бургас, който се свърза с дежурния за Бургас на EVN, който го увери, че след час енергоподаването ще бъде възстановено. Според служителя на EVN категорично става дума за техническа неизправност, а не за терористичен акт", гласи съобщението на областна администрация.

Няма данни за разрушения и пострадали хора. На тъмно са останали кварталите „Възраждане“, сгради и блокове около улица “Фердинандова“, „Мария Луиза“, "Гладстон", „Дебелт“.

Преди година и половина в Бургас гръмна трафопост в района зад Старата поща. Тогава взривът събори цял апартамент. По чудо оцеля тричленното семейство, което по време на взрива бе у дома си. Близо няколко месеца след това EVN и oбщината спореха кой да плати разноските по ремонта на жилището на пострадалото семейство.