Прокуратурата поиска 17 години затвор за бургазлийята Октай Енимехмедов

Най-близкото разстояние, на което пистолетът на Октай е бил насочен срещу Доган, било 11.8 см

17 години и половина затвор поиска софийската прокуратура за бургазлията Октай Енимехмедов заради това, че направил опит да убие лидерът на ДПС Ахмед Доган.  Миналата година Енимехмедов стреля с пистолет срещу Доган. Според обвинението, преди да влезе на конференцията на ДПС в НДК, Октай Енимехмедов е отишъл до тоалетната и е проверил пълнителя на оръжието и дали е готово да възпроизведе изстрел. След това подсъдимият се е отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган.

Заради смекчаващи вината обстоятелства, прокуратурата поиска съдът да определи среден размер на наказанието, за което е предвидено между 15 и 20 години затвор. Според прокурора това, че Октай е млад, съдействал е на разследващите и е улеснил събирането на доказателства, е достатъчна причина, за да не бъде искано по-тежко наказание – доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата твърди, че Октай съвсем съзнателно е планирал нападението над Ахмед Доган, като изобщо не е искал само да го сплаши. Когато се качил до лидера на ДПС, Октай направил три опита да презареди пистолета, тъй като той засякъл. През това време дулото веднъж опряло за кратко в главата на Доган, а когато той опитал да се измъкне, нападателят му „буквално го гонил“, за да го убие. Прокуратурата се позовава и на показанията на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, който първи разговарял с Октай след нападението. По думите му Октай казал: „Исках да го гръмна“.

По-рано днес пред съда бяха представени техническа и балистична експертиза. Според експертите най-близкото разстояние, на което пистолетът на Октай е бил насочен срещу Доган, било 11.8 см. Пистолетът обаче вероятно не е бил изправен, тъй като е засякъл три пъти. Според заключението от балистичната експертиза пружината на пълнителя била слаба, което не гарантира, че чукчето ще нанася всеки път ефективен удар върху гилзата. Върху намерените патрони след нападението имало следи от ударника, но те били встрани от мястото, където може да бъде произведена искра за запалването на барута.
За да бъде произведен ефективен изстрел при засечка, Октай е могъл да борави само с петлето на пистолета, но той не го направил.