Три години и половина за Октай Енимехмедов

От прокуратурата поискаха седемнайсет

Софийски градски съд призна за виновен Октай Енимехмедов, че умишлено се е опитал да умъртви Ахмед Доган и го прати зад решетките за 3 години и шест месеца, въпреки че от прокуратурата поискаха 17 години лишаване от свобода.

По време на пледоариите днес от държавното обвинение разкриха, че Октай Енимехмедов е отишъл на конференцията на НДК и първо е влязъл в тоалетната, където е проверил пълнителя на оръжието, както и дали е изправно то, за да произведе изстрел.

Преди да му бъде произнесена присъдата Октай Енимехмедов заяви: “Оставам с впечатлението, че обществото е изгубило вяра, че сред нас съществуват герои, които излагат на риск живота си, за да защитят най-скъпите ценности за един народ. Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре. В полза на историческата истина, аз, гражданинът Октай Енимехмедов, свободен по дух, роб по участ, студент, проявих доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология. В действията си бях воден изцяло от чувството за дълг. Топката е във вашите ръце. Вие решавате на кого да я подадете – на нас бъдещите архитекти или към старите играчи”, каза още Енимехмедов.