Над 450 хил. подписа са събрани в подкрепа на референдума

Ако подписите се окажат валидни, парламентът е длъжен да направи референдум

До вчера са събрани над 450 хил подписа в подкрепа на референдума, т.е. близо сме до това да надхвърлим 500-те хиляди гласа и затова следващите няколко дни са решаващи, заяви в студиото на "Денят започва" на БНТ председателят на инициативният комитет за провеждане на референдум по въпросите, зададени от президента Росен Плевнелиев проф. Георги Близнашки.
Необходими са 500 хил подписа за свикване на референдум за изборните правила.
"Ние прави почти невъзможното, защото в рамките на две седмици сме близо до поставената цел", каза още Близнашки.
"Събирането ще продължи и през уикенда и докато обработваме информацията", добави той.
Ще има пунктуве и около стадион "Васил Левски" в навечерието на днескашния мач "Лудогорец"- "Лацио", организирани от "Протестна мрежа" и от "Ранобудните студенти".
Правната комисия вчера отхвърли референдума за изборните правила. Но това е очаквано решение според Близнашки, затова е и създаден инициативният комитет по събиране на подписи, за да стане референдумът задължителен и да не зависи от НС, .т.е. да може да го отклонява, а да бъде принудено да вземе решение за насрочване на този референдум.
Очакваме да дойдат и подписи от чужбина, където наши колеги събират активно подписи или ги изпращат направо при нас, каза още Близнашки.
Ако подписите се окажат валидни, парламентът е длъжен да направи референдум. Той разполега с тримесечен срок, в който да обработи данните, но може и по-рано, ако парламентът реши, но всичко е "на добра" воля, подчерта проф. Близнашки.