6 "градски легенди", които всъщност са истина

Животът

27-02-2014, 18:47

Снимка:

интернет

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

5 паранормални истории, от които ще ви побият тръпки

5-те елемента на щастието

Няма лъжа, няма измама

Още от малки сте чували най-различни "бабешки" съвети за вашето здраве – да не си пукате кокалчетата, защото ще хванете артрит; да не си гълтате дъвката, защото остава в стомаха ви 7 години... След като пораснете и разберете, че не са верни, започвате да отхърляте всяко подобно твърдение, което чуете. Но само защото морковите не помагат на зрението ви не означава, че всички тези неща са измислици. Предлагаме ви шест, които са самата истина.

Прозяването е заразно

Изследвания, проведени с маймуни, кучета и хора показват, че ако един започне да се прозява, другите следват примера му. Все още обаче не е ясна причината за това, Според някои специалисти прозявката е знак за наближаваща беда и по този начин групата се синхронизира и организира общата си защита срещу тази беда.

Ако искате да спрете да хълцате, трябва да ви изплашат

Хълцането се получава, когато мускулите и контролните нерви на диафрагмата извършват непрестанни съкращения без вашето съгласие. Обикновено това явление се прекратява само на определен етап, но някаква силна емоция, като например страх би могла да го прекрати незабавно.

Студеният душ премахва желанието за секс

Не само че шокът от студената вода ще ви разсее, но и ниската температура ще намали пулса ви, което ще причини значителен спад на нивото на адреналин в тялото ви. Освен това при студ кръвоносните съдове се свиват и кръвта достига по-трудно до крайниците и съответно до "малкия приятел".

Ако ядете прави, ще изгорите калориите

Проучвания показват, че стоенето изгаря 40% повече калории от седенето. При нормално хранене това би ви дало предимство, но когато стоят прави, хората обикновено обръщат много по-малко внимание на това какво и как ядат и често се хранят нездравословно.

Четенето на тъмно ще увреди очите ви

Когато светлината е слаба, на зениците им е значително по-трудно да се концентрират върху дребни детайли като букви. Все още не е ясно дали това може да увреди зрението перманентно, но ако е възможно да четете на светло, недейте да насилвате очите си – само две са и са ви за цял живот.

Яденето на нездравословна храна преди лягане причинява кошмари

Изследвания на тази тема показва, че хора, които са яли сладка или пикантна храна преди лягане също сънуват кошмари. Съществува възможност обаче изследваните хора просто да се опитват да намерят обяснение за тези кошмари. Според учените консумираната непосредствено преди лягане захар би могла да повлияе на начина, по който мозъкът функционира по време на сън.