Проф. Близнашки: Внасяме подписката за референдума до 10 март

Още в четвъртък доброволците, сред които и активисти на ГЕРБ, са събрали необходимите 500 000 подписа за провеждане на референдум, обяви в предаването „Преди всички" професор Георги Близнашки - председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване. Проф. Близнашки коментира, че са лъжа твърденията, публикувани в някои медии, че никъде не се събират подписи публично.

Тези хора разчитаха, че ние ще се провалим, но ние успяхме да ги съберем и то за много кратки срокове, защото ентусиазма в нашето общество е огромен. Хората искат промяна, търсят промяната и това, което ние предлагаме е един мирен и легален начин да променим това уродливо общество, в което живеем, каза Близнашки.

По думите му в подлеза на Софийския университет има огромни опашки от желаещи да сложат подписа си, мрежата е пълна със снимки на хора, полагащи подписа си под искането за референдум, а хора от страната изпращат сами малки подписки, събрани в работата или сред приятелите си. Към средата на другата седмица се очаква да пристигнат и подписките от чужбина.

Събирането на подписи продължава, тъй като е необходим резерв, за да не се стигне до инвалидизиране на подписката по технически причини, тъй като някои хора не изписват целите си имена.

Професорът заяви, че подписката ще бъде внесена на 10 март.

При добра воля, в рамките на 10 дни може да се извърши проверката, за да стане ясно, че това са автентични подписи и да се отиде към насрочване на този референдум. Те могат да разтегнат нещата във времето, законът им дава право да проверяват подписите цели 3 месеца, но това е абсурдно и ще бъде самоубийствено за днешните управляващи. Хората искат промяна, каза проф. Близнашки.