Едва 5% от хората знаят как правилно да измият ръцете си

Как да се спасите от микробите?

Едва 5 на сто от хората си мият ръцете правилно след като са били в тоалетната. До такъв извод са достигнали изследователи от Центъра по контрол и предотвратяване на инфекциозните заболявания в САЩ.

Изплакването с вода набързо не спасява от потенциално опасни микроби, отбелязват от medikforum.ru. Всеки трети човек според наблюденията на учените не използва сапун, когато се мие след тоалетната. 10% дори изобщо не си мият ръцете. А на всички е ясно, че миенето на ръцете е най-добрата профилактика срещу инфекциозни болести.

За да бъдат унищожени всички микроби по ръцете, насъбрани там след заниманията във WC-то, миенето трябва да продължи минимум 20 секунди. Според споменатото изследване това време масово е съкратено до 6-7 секунди само! Миенето на ръцете е начин да се спре предаването на инфекцията от човек на човек, но много хора не го вярват и не си правят труда да се пазят.

Ето кои правила наистина могат да гарантират предпазване от патогенните микроби: най-малко веднъж на ден да се почиства зоната под ноктите; миенето да става с течаща вода и сапун; ръцете да се сапунисват изцяло, не само пръстите, и добре да се обтриват една друга; търкането на сапунисаните ръце приблизително трябва да продължи, докато преброите наум до 20; ръцете се подсушават по възможност с индивидуална кърпа или хартиена салфетка.