150 години от рождението на Петър Дънов

Галерия Credo Bonum представя изложбата „Сила и живот“ от 7 до 30 март

През 2014 г. се навършват 150 години от рождението, 100 години от първата публична беседа, дала началото на поредицата „Сила и Живот", и 70 години от кончината на учителя Петър Дънов, създател на единственото по рода си самобитно българско учение, следвано, ценено и почитано от последователи в над 50 държави по света.

Галерия Credo Bonum, заедно с издателство „Бяло братство", обръща специално внимание на най-популярния духовен учител в новата история на България с автобиографична изложба, включваща непоказвани фотографии и вещи, принадлежали на Учителя Дънов. Изложбата ще бъде открита на 7 март от 19 часа.

Културното и духовно наследството, което Петър Дънов оставя, е сред най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 произведения авторска музика и танцът паневритмия, превърнал се във визитна картичка на България в целия свят. Отзвукът отвъд граница от учението му започва още през 30-те години на XX век, разпростирайки се във Франция, Русия и Прибалтика, по-късно и в Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други.

По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Дънов, се играе танцът паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на чист български език. Петър Дънов се ражда на 11 юли 1864 г. в с. Николаевка край Варна в род на български възрожденци. На 29 март 1914 г. започва публични неделни беседи и тогава става известен с прозвището Учителя. Завършва земния си път на 27 декември 1944 г. в София. И днес учението му се оказва един от възможните начини за сближаване и взаимно проникване на западната и източната култури.

Изложбата „Сила и живот“ ще бъде съпътствана от разнообразна програма, включваща беседи на теми като „Лечителят Дънов" и холистичните методи за лечение, дадени ни от него, „Слънчева педагогика" за принципите и методите на възпитание и образование на Учителя и други.

Изложбата ще продължи до 30 март, отворена е всеки ден за посещение между 11 и 19 часа. Галерия Credo Bonum се намира на ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“.