Войниците в Крим - дошли от Русия

Информацията беше потвърдена от войник, разпределен на пристанището Керч

В петък в спорния полуостров Крим се изсипаха според различни изчисления между 6 и 16 хил. войници. Те се движеха с маски на лицата и без отличителни знаци. Досега Русия не е потвърдила, че нейни военнослужещи са влезли на полуострова. Почти никой обаче не се съмнява в това. Особено след репортажа на репортаж, излъчен от телевизия "Укрстрийм" от летището край пристанището Керч.

"Ние сме от Русия", отговаря на журналистическия въпрос войник с азиатски черти на лицето. Той дава отговора си чак на третия път. Военннослужещият, който отказва да назове името си, заявява буквално на руски: "Мы - россияне". "Россиянин" означава жител на Русия. А думата "русский" може да означава както същото, така и руснак по народност или етнически руснак.

По-нататък разговорът продължава:

- „Нямаме опознавателни знаци. Такава ни е военната униформа”, казва солдатът.

- „От коя армия сте”? - пита журналистът.

- „А вие не се ли досещате”? - отговаря с контравъпрос войникът-пришълец.

- „Моята работа не е да се досещам, а да изяснявам фактите”, казва репортерът.

- „А нашата работа е да не казваме нищо”, заявява войникът.

- „Вие не сте местни”, казва след малко човекът от "Укрстрийм".

- „Местни сме”, отвръща войникът.

 - „Украинци”?

- „Ние ли? Ние сме от Русия”, казва най-накрая въоръженият до зъби младеж.

 "Охраняваме тук, за да няма терористични актове", отговаря войникът на въпроса какво правят въоръжени руснаци в Крим. След което настоява телевизионният екип да престане да снима и да махне камерата. Журналистите изтъкват, че украинските закони не забраняват снимане на публични места.

Втори войник зад кадър заявява, че имало данни за готвени атентати в Западна Украйна. Но не казва откъде има тази информация. Той също потвърждава, че войниците са от Русия.

"Защитаваме самите вас от вашите Бандери", казва след малко неидентифициран цивилен с каскет. Той говори на руски, но с акцент, вероятно украински. Впоследствие той допълва: „Тези на Запад всички са бандеровци. Те са фашисти, немски фашисти. Воюваха с немците, избиваха хората - и в Крим, и в Западна Украйна. Толкова бежанци от Украйна се спасяват навън".

"Тук, на летището", има 1000 войници", казва по-късно непознатият и уточнява, че е майор от армията.

Репортажът на украинската телевизия: