Проф. Близнашки: Не бих се захванал с референдума, ако нямах подкрепата на ГЕРБ

Злоупотребява се от хора като Мая Манолова, които не смеят да си покажат носа отвъд загражденията на НС

"Събрали сме около 600 хиляди подписа за референдума за промяна в Изборния кодекс. Отсяваме ги много внимателно, така че ще внесем около 560 хиляди”. Това обясни в "Здравей, България” председателят на инициативния комитет, който събира подписите проф. Георги Близнашки.

"Очевидно е, че след като стана ясно, че ще се справим с кратките срокове, започна една истерия и предположения, че нямаме разрешение. Злоупотребява се от хора като Мая Манолова, които не смеят да си покажат носа отвъд загражденията на Народното събрание”, каза още проф. Близнашки.

На въпрос дали референдумът е компрометиран заради това, че от ГЕРБ идват по-голяма част от подписите, той категорично не се съгласи.

"Не бих се захванал с това, ако не бях получил тяхното съгласие да съдействат. Никой не може да събере подписите в такива кратки срокове без подкрепата на основните политически партии. Включиха се и партиите от Реформаторския блок, както и Протестната мрежа”, разясни още той.

"Наше гражданско наблюдение, но и проверките на няколко национални медии докладваха, че в различни градове на страната обявените пунктове не съществуват. Това повдигна въпроса къде точно се събират тези подписи”, заяви от своя страна Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"Освен липсата на достатъчна публичност, съмнения породи и това, че първата стъпка на този инициативен комитет беше да се срещнат с кметовете на ГЕРБ, които се ангажираха да събират подписи”, коментира той.

По думите му е имало много сигнали, че са използвани масиви от лични данни от общинските региони. За да се разсеят съмненията, според него, е нужно да има щателна проверка в две направления.

"Първото е да се даде възможност и на медиите, и на заинтересованите структури, когато се внесе подписката в Народното събрание, да се види в бланките дали има повтарящи се почерци. Второто е да се даде възможност на всеки гражданин да провери дали без свое знание е попаднал в такава подписка”, поясни още Цеков.

На тези обвинения проф. Близнашки заяви, че най-вероятно с Борислав Цеков ще се видят в съда, тъй като го е оклеветил. Той даде пример с пункта на "Лъвов мост", където са събрани голяма част от подписите.

"Целта е да се компрометира начинанието. Има законова процедура и тя ще бъде спазена. Никой не може да се рови в личните данни на гражданите, защото е престъпление”, заключи той.