Двама пенсионери паднаха жертва на смъртоносен менингит

Лекари се борили месец за живота на заразените

Двама възрастни бургазлии издъхнаха от смъртоносен менингит в МБАЛ. Единият е на 68 години, вторият на 61 г. И в двата случая е доказана опасна инфекция с пневмококов менингит. Първият заразен е бил приет в началото на февруари в критично състояние и с поражения на мозъчната кора. Лекарите са преценили, че няма смисъл да го лекуват в „инфекциозното отделение” и са го пратили директно в „Реанимацията”. След месец борба между живота и смъртта, пациентът е починал. Вторият мъж е бил приет в болницата в средата на февруари. Издъхнал е след две седмици лечение с антибиотици. Пневмококовият менингит е много опасна и силно заразна болест. В 80% от случаите изходът е летален.

 Лечението на менингита налага спешна хоспитализация и лечение в условията на интензивно наблюдение, мощна антибиотична терапия както на първичната инфекция, така и на менингита, симптоматично лечение - на мозъчния оток и повишеното вътречерепно налягане.

Прогноза и профилактика - заболяването е с висока смъртност особено в детска възраст, наблюдават се постинфекциозни увреждания като припадъци, парези и парализи, мозъчен абсцес. За превенция е необходимо приложението на комбинирана пневмококова ваксина при пациенти след спленектомия и деца (съгласно имунизационният календар на Република България редовната имунизация срещу Стрептококус пневмоние се извършва на деца на възраст два, три и четири месеца и една реимунизация в шести месец).