Програмата за растеж е програмата на трите „не”-та

Много населени места продължават да са с режим на водата

Програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” е програмата на трите „не”-та – нецелесъобразно разпределени средства, нецелесъобразни дейности по непрозрачен начин. Това каза народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова. „Преди около месец, когато представихме анализа си, казах, че това няма как да е програма за растеж и за устойчиво развитие на регионите, тъй като не се базира на ясни показатели, критерии и мерки”, добави Павлова. „Получихме отказ за предоставяне на информация за подадените проекти, одобрените и отхвърлените проекти, критериите за това. Проекти няма, критерии няма, но когато проектите бъдат одобрени, ще бъдат качени на сайта на министерството. В общи линии фонтанчета, тревички, ливадки, разпределение на калпак или на принципа тавана по пода на квадрат. Не виждам какъв друг принцип употребяват”, каза Лиляна Павлова.

„Много населени места продължават да са с режим на водата и безводието е много важна тема – 300-400 хил. души са с режим на водата. Програмата все още се актуализира и друг път („тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път”) ще ни покажат списъка. Като актуализират списъка с инвестиция от 20 млн. лв. до края на годината ще бъде гарантирано равномерно водоподаване на 300 хил. души. Всички сме реалисти, че когато имам нужди от стотици милиони, няма как похарчвайки по непрозрачен начин 20 млн. лв. за нещо, нещата няма как да се случат”, посочи Павлова.

„Стана ясно, че управляващите не се готвят да правят някакви реформи, но към Българя има изискване за реформи – на водите например. Чухме заявки от управляващите, че ще направят реформата за водите. Необходими са две предпоставки - промяна в закона и одобрение на стратегия. Стратегията е на същото ниво, стои на същото бюро, на което я предадох на приемника ми на 13 март миналата година. Няма нито една законодателна инициатива в областта на действие за реформа във водния сектор. Още един балон се спука”, каза още Лиляна Павлова.