Внесоха подписите за референдума в Народното събрание

За по-малко от три седмици инициативата подкрепиха 560 000 граждани

Проф. Георги Близнашки и поддръжници на идеята за референдум на 25 май внесоха днес в Народното събрание подписката за неговото иницииране. Това стана след планираното шествие от сградата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" до Министерски съвет и парламента, което беше огласено от традиционния възглас "Оставка".

В тази подписка са участвали 560 000 българи, информира проф. Близнашки, която я определи като „една от най-свободните” в историята ни. "Всички работиха на доброволчески начала, които се организираха спонтанно", сподели той.

Широката подкрепа на внесеното искане постановява законово максимален срок от четири месеца, в рамките на които България ще трябва да проведе референдум. Евентуален отказ от страна на правителството това да стане навреме би изиграло на управляващите лоша шега и би засилило високия гняв, който хората трупат срещу тях, коментира в началото на шествието Томислав Дончев, който е водач на листата на ГЕРБ за европейските избори.

Именно с датата на тяхното провеждане, 25 май, би трябвало, според исканията на подписалите се граждани, да съвпадне референдумът. Чрез него хората ще се произнесат за това какви да бъдат изборните правила, по които да се провежда вота у нас – съответно ще бъдат питани по въпросите на задължителното, електронното и мажоритарното гласуване.

"Исканията за референдум са такива, каквито са формулирани от президента”, заяви Георги Близнашки, който е председател на Изпълнителния комитет по събирането на подписите. Инициативата за провеждане на референдум е на държавния глава Росен Плевнелиев.

По думите на Томислав Дончев най-силният аргумент за тази инициатива е във волята на хората, които са събрали за по-малко от три седмици тези подписи. "Мая, преброй ги - истински са”, скандираха междувременно протестиращите граждани.

По повод провокациите от страна на Реформаторския блок за това, че подписите са събирани само в рамките на редиците на ГЕРБ, проф. Близнашки заяви, че те не трябва да се делят "по партийни цветове”. "Ние не можехме да съберем тази подписка без помощта на основните български партии в опозицията. Това не е подписка на ГЕРБ, това са подписите на достойни български граждани, които заемат една достойна позиция”, коментира той.

"На мен ми е странно как хора, които не си показват носа отвъд железните заграждения около Народното събрание, дават оценка къде се събират тези подписки, как се събират. Да бяха минали през подлеза на Университета, щяха да видят, че „Ранобудните студенти” ги събират от 8:00 сутринта до 20:00 вечерта всеки божи ден”, коментира още Георги Близнашки, преди да влезе в сградата на Народното събрание.

Колкото до легитимността на референдума, когато той бъде проведен, за да бъде резултатът от него задължителен за властите, бюлетини трябва да пуснат не по малко от гласувалите на предишните избори или минимум 3 632 953 души, припомня в. „24 часа”.

Ако гласуват поне 20% от тях, или 726 591 избиратели, тогава парламентът е длъжен да разгледа въпроса, без референдумът сам по себе си да предизвика задължителен ефект.