„Софийска вода” ни готви тесла от 1 юли

От компанията искат водат да поскъпне с почти 10% от лятото

„Софийска вода” е внесло ценово заявление с искане за увеличение с 9,52% от 1 юли 2014 г. Предстои то да бъде одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението представлява 14 ст/куб.м. Ако то бъде прието цената на водата от 1,47 лв/куб.м., без ДДС, става 1,61 лв/куб.м., без ДДС. Това каза Мариана Итева, изпълнителен директор на „Софийска вода”, пред журналисти, предаде репортер на “Фокус”.

Предложение е направено във връзка с финансови и технически разчети, които компанията е направила за инвестициите, които са необходими. Минимумът на тези инвестиции се залага от ДКЕВР – за 2014 и 2015 година инвестициите не трябва да са по-малко от средногодишния обем инвестиции за последните години, обясни Итева.

За „Софийска вода” този процент е доста висок.

Припомняме ви, че за последен път цените бяха променяни през лятото на 2012 г. В момента потребителите плащат за доставяне, отвеждане и пречистване 1,47 лв. за куб.м. без ДДС (1,76 лв. с ДДС). Ако предложението бъде прието, софиянци ще плащат 1,93 лв. с ДДС за кубически метър вода от началото на юли.